Wat is keramische steen

Een vraag? Contacteer onséén van onze medewerkers

Bij Tuytelaers kan je naast natuursteen ook een ruim aanbod van keramiek terugvinden. Waar natuursteen het resultaat is van een geologisch proces, is een keramische tegel het resultaat van een menselijke handeling waarbij aarde en mineralen gebakken worden. Doordat deze tegels machinaal gemaakt wordt, zijn ze vaak identiek wat de plaatsing vergemakkelijkt. Met technieken zoals kunstmatige veroudering krijgt keramische steen ook wel een natuurstenen uiterlijk en vandaag is het nabootsen van natuurlijk materiaal zoals hout ook zeer in trek. Dit resulteert in het populaire en onderhoudsvriendelijke keramisch parket.

Naast keramische tegels heeft Tuytelaers ook een breed gamma keramische platen die ideaal zijn om te gebruiken als badkamertablet, werk- of keukenblad. Onze keramische platen (van 6, 12, 20 en 30mm dik) vallen op door hun bijzonder kwaliteitsvolle afwerking en natuurgetrouwe designs. Bovendien zijn ze kras- en vlekvrij, hittebestendig en vanwege de UV-bestendigheid zowel binnen als buiten te gebruiken.

Prijskaartje

De prijs en het onderhoud zijn nog altijd de meest voorkomende redenen om te kiezen voor een keramiek in plaats van natuursteen. Het proces van ontginnen, vervoeren en versnijden van natuursteen heeft zo zijn kost, terwijl het machinale werk van een keramische tegel een stuk goedkoper is. Nochtans is het prijsverschil tussen beide de laatste jaren sterk gedaald. Zo bestaan er nu ook exclusievere keramische tegels waar ook een stevig prijskaartje aan vasthangt.

Soorten

Afhankelijk van het gevolgde procédé voor het bakken van de aarde kunnen we drie soorten in keramische tegels onderscheiden.

Terracotta tegels

Deze tegels worden vervaardigd door natuurlijke klei op lage temperatuur te bakken. Terracotta tegels zijn stevig en slijtvast (krasbestendig), maar zijn tevens erg poreus en bijgevolg niet waterdicht. Het kleurengamma is beperkt tot beige en bruin. 

Terracotta tegels

Faiencetegels

Wanneer een terracotta tegel een waterdichte emaillaag krijgt, ontstaat een faience- of verglaasde tegel. Dankzij de extra laag kan een zeer groot kleurengamma gemaakt worden, maar zijn ze ook gevoelig voor krassen en zijn ze weinig slijtvast. Hierdoor worden ze vaker als wandtegel gebruikt. Als vloertegel komen ze wel voor in wc’s of badkamers.

Faiencetegels

Grestegels

Worden er aan de fijngemalen klei van een terracotta tegel mineralen toegevoegd, dan ontstaat een grestegel. Deze tegels worden op een hogere temperatuur gebakken, zijn waterdicht en vorstbestendig dus zeer duurzaam. Grestegels kunnen verder opgedeeld worden in drie types:

  • onverglaasde grestegels met een sober uitzicht en een beperkt kleurengamma;
  • verglaasde grestegels met een emaillaag die het uitzicht van een faiencetegel geeft en een uitgebreid kleurengamma;
  • getrokken grestegels gemaakt van minder fijne klei waardoor ze minder fijn zijn afgewerkt.
Grestegels

Bekijk onze collecties Ontdek alle afwerkingen