Afwerkingen

Een vraag? Contacteer onséén van onze medewerkers

Natuursteen is een veelzijdig product dat naast een aantal soorten zoals arduin, marmer, graniet, leisteen… ook heel wat afwerkingen kent. Dit zijn oppervlakte-afwerkingen die dit natuurlijk gesteente een heel ander uiterlijk geven. Wij sommen alvast de meest gebruikte afwerkingen op.

Anticato

Een afwerking die ook wel gekend is als "gebrand en geborsteld" of "gevlamd en geborsteld” omdat het materiaal meestal gebrand en daarna geborsteld wordt.

Antiek

Een afwerking die ook wel gekend is als "gebrand en geborsteld" of "gevlamd en geborsteld” omdat het materiaal meestal gebrand en daarna geborsteld wordt.

Enostyl®

Verouderde natuursteentegels, machinaal licht getrommeld met behulp van rivierkeien. Je hebt een donkere versie voor binnengebruik en een lichtere versie voor binnen en buiten. Deze afwerking is enkel beschikbaar bij Belgische Blauwe Hardsteen van Carrières du Hainaut.

Gebikt

Verwijst naar een gezaagd of gekloven oppervlak, manueel bewerkt met een puntbeitel. Deze iets ruwere afwerking wordt voornamelijk gebruikt in buitentoepassingen.

Geborsteld

Het oorspronkelijk oppervlak (gevlamd, gezandstraald, gezoet...) wordt “zachter” gemaakt waardoor de kleuren van de natuursteen weer beter tot hun recht komen. Het oppervlak heeft een licht ruw uitzicht.

Leather: een variant van borstelen.

Gebouchardeerd

Het boucharderen gebeurt door met een bouchardeerhamer op het materiaal te slaan en geeft een oppervlak vol met putjes. Het uitzicht van het bewerkte materiaal is afhankelijk van de grootte van de hamer.

Gefrijnd

Een typisch, plat profiel met evenwijdige groeven waarbij de afstand tussen de groeven onveranderd blijft.

Gegradineerd

Het uitzicht van het bewerkte materiaal zijn talrijke fijne, evenwijdige groeven in U-vorm met een tussenafstand die varieert volgens het gebruikte gereedschap.

Gekloven

Bij het klieven verkrijgt men breuksteen waarbij het natuurlijke aspect van het materiaal zichtbaar wordt: grote schilfers, holten en bulten in allerlei vormen en onregelmatig verspreid.

Gepolijst

Polijsten zorgt ervoor dat de kleuren en hun nuances beter tot hun recht komen met een weerkaatsend oppervlak met hoge glans. Niet elke natuursteen is geschikt om gepolijst te worden.

Geschuurd

Het schuren zorgt ervoor dat zaagmarkeringen verwijderd worden met als resultaat een effen oppervlak met fijne (zichtbare tot amper merkbare), cirkelvormige streepjes.

Gesclypeerd

Een gesclypeerd oppervlak heeft fijne, gelijklopende groefjes in V-vorm. Tussen de groefjes vertoont het materiaal ruwe schilfers.

Gezaagd

Het oppervlak vertoont zaagsporen zoals kleine golvingen of streepjes. Afhankelijk van het type zaagmachine zullen de zaagsporen cirkelvormig (cirkelzaag) of evenwijdig (raam- of kabelzaag) zijn.

Gezandstraald

Bij het zandstralen krijgt natuursteen een ruw maar fijnkorrelig uitzicht. Deze afwerking wordt ook veel gebruikt om een antislipstrook aan te brengen.

IJsbloemen

Een mechanische bewerking met beitels die zijn uitgerust met 4 lamellen en die ieder op zich ronddraaien op de steen. Het bekomen oppervlak doet denken aan vorstkristallen door de onregelmatige vormgeving van dunne lichte strepen op het middelgrijze oppervlak van de steen.

Mechanisch oude frijnslag

Een decoratief ruw oppervlak. Vertoont parallelle, niet doorlopende, schuine (45°) strepen. Manuele oude frijnslag wordt verwezenlijkt door een steenkapper, zonder vast aantal slagen

Orientostyle

Deze afwerking is een combinatie van zoeten (zie "gezoet") en vibreren.

Verzoet

Het zoeten wordt uitgevoerd met een reeks schuurstenen en geeft een licht weerspiegelend oppervlak (matglanzend, afhankelijk van het soort natuursteen) zonder zichtbare groefjes.

Donkerblauw verzoet: een afwerking die enkel beschikbaar is bij Blauwe Hardsteen.

Lichtblauw verzoet: een afwerking die enkel beschikbaar is bij Blauwe Hardsteen.