Onderhoud

Een vraag? Contacteer onséén van onze medewerkers

Natuursteen is een duurzaam materiaal met een bijzonder lange levensduur. Zelfs na tientallen jaren kan je nog steeds genieten van je natuurstenen vloeren. Door het gebruik in de loop der jaren krijgen ze ook een eigen patina (een beschermingslaag gevormd door dagelijks gebruik en poetsen) die het zijn typische uitstraling geeft. Een goed onderhoud is dan ook noodzakelijk om de levensduur en het uitzicht van je vloer optimaal te houden.

Onderhoud Natuursteen

Voor het onderhoud van de door jou gekozen natuursteen, raden we steeds aan om een vakman te raadplegen. Hij kan je het juiste advies geven dat afgestemd is op jouw vloer. Daarnaast kan je ook de technische fiches per type natuursteen raadplegen op de site van Febenat met daarin alvast een aantal richtlijnen.

In onze toonzaal kan je ook een ruim assortiment vinden van onderhoudsproducten van de drie topmerken Lithofin, Müller en Akemi. Alle drie geschikt voor natuursteen en natuurstenen vloeren. Wij geven je ook vijf simpele onderhoudstips mee zodat je natuursteen tiptop blijft.

 1. Behandel in vochtige of vlekgevoelige ruimtes
  Komt je natuurstenen vloer in de badkamer of keuken te liggen, dan is het verstandig om deze te behandelen met een impregneer- of beschermingsmiddel. Er bestaan verschillende soorten aangepast aan het soort natuursteen waarbij sommigen een kleurverdiepend effect of glans bekomen.
 2. Gebruik niet te veel water
  Ga minstens één keer per week met een stofzuiger of stofwisser over je vloer om deeltjes die een schurende werking hebben (bijvoorbeeld zand) te verwijderen. Dweilen kan met een licht vochtige dweil met een aangepast onderhoudsmiddel (zoals Lithofin Wash & Clean of Müller P24) dat de poriën van de natuursteen niet afsluit.
 3. Voed je vloer
  Om de oppervlakte-afwerking te behouden of te verbeteren en een mooie patina te creëren, dien je één à twee keer per maand de vloer te behandelen met een glansmelk. Dat kan met bijvoorbeeld Lithofin Glans & Schoon, Müller P19 of Akemi Floor Gloss.
 4. Weg met vlekken
  Is er een te erge vervuiling van je natuurstenen vloeren, dan kan je een niet-zuurhoudende reiniger gebruiken om de vloer terug proper te maken. Lithofin Vuiloplosser of Müller R55 zijn hier geschikte producten voor. Na de toepassing dien je de vloer wel goed na te spoelen zodat geen overtollig product op de natuursteen achterblijft. Voor een gedetailleerd overzicht van vlekken en producten kan je kijken in onze onderhoudstabel.
 5. Blijf bij één merk
  Gebruik bij het onderhoud van je natuursteen steeds producten van hetzelfde merk en meng geen producten onderling. Volg ook steeds strikt de richtlijnen van de producenten die vermeld staan op de verpakking.

Bekijk de onderhoudstabel

Bij het plaatsen van je natuursteen kan je ook best een aantal zaken in de gaten houden die de levensduur verlengen en nadien het onderhoud een stuk vergemakkelijken.

Voor de juiste plaatsingsinstructies en het correcte onderhoud kan je best de technische fiches van Febenat of een vakman raadplegen.